De Taskforce Dwangsommen wil de achterstand bij de behandeling van asielaanvragen door de IND zo snel mogelijk inlopen.
Doel van de Taskforce is om alle asielaanvragen die zijn ingediend vóór 1 april 2020, voor het einde van het jaar te behandelen. Voor nieuwe aanvragen, die ná 1 april 2020 zijn ingediend, geldt de wettelijke beslistermijn. In dit bericht geven wij extra uitleg over de gevolgen van deze werkwijze voor de doorlooptijden in de asielprocedure.
Wie asiel aanvraagt in Nederland, wil graag dat zijn of haar aanvraag zo snel mogelijk wordt behandeld. Maar op dit moment wachten asielzoekers soms nog lang op een beslissing van de IND. Ook is het door de gekozen aanpak van de Taskforce Dwangsommen mogelijk dat asielzoekers die na 1 april 2020 een aanvraag hebben ingediend, toch eerder een beslissing krijgen dan asielzoekers die al eerder asiel aanvroegen. Hieronder leggen we uit hoe dit kan.
Twee groepen
De IND heeft de asielzaken in 2 groepen gedeeld, in opdracht van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid:
Asiel aangevraagd vóór 1 april 2020
Een apart team (Taskforce Dwangsommen) beslist op deze groep van ruim 14.000 asielaanvragen. Het doel is dat de Taskforce Dwangsommen deze voorraad asielaanvragen van vóór 1 april 2020 nog dit jaar behandelt.
Asiel aangevraagd na 1 april 2020
De IND moet op tijd op deze asielaanvragen beslissen (binnen de wettelijke beslistermijn). Normaal gesproken heeft de IND 6 maanden de tijd om te beslissen op een asielaanvraag. Op 15 mei 2020 is besloten dat de IND deze termijn vanwege de coronacrisis in een aantal gevallen met 6 maanden kan verlengen.
Meer Informatie:
Comments
Post a Comment